De fiscale plannen van de nieuwe Vlaamse regering
Een nieuwe Vlaamse regering betekent nieuwe fiscale plannen. Ook dit keer heeft de pas samengestelde ploeg heel wat veranderingen in petto. Met gevolgen voor je successieplanning, zowel in positieve als in negatieve zin. Goed op de hoogte zijn is de boodschap om jouw planning zo interessant mogelijk te organiseren. Lees hier hoe je je het best voorbereidt.
Nu tijd voor actie
Uitbreiding van de termijn voor bankgiften
Het schenken van geld via een bankgift is administratief eenvoudig. Je moet hiervoor niet langsgaan bij de notaris. Je schrijft het geld over en stelt voor beide partijen de juiste documenten op. Registreren is niet nodig. Hierdoor betaal je op deze gift geen schenkbelasting, behalve als de schenker binnen de 3 jaar na de schenking overlijdt. En daar doet de nieuwe regering nog eens 2 jaar bij.
Er staat nog geen exacte datum vast waarop de termijn van 5 jaar in werking treedt. Maar het komt er zeker aan.
Ben je van plan om een bankgift te doen? Wacht hier dan niet langer mee, zodat je nog steeds onder de termijn van 3 jaar valt.
Mogelijke wijzigingen in het gunstregime voor familiale bedrijven
Het fiscale voordeel voor het overdragen van activa van familiale ondernemingen staat onder druk. Momenteel kunnen bedrijven die zowel economische activiteiten uitvoeren als vastgoed bezitten, onder bepaalde voorwaarden profiteren van een gunstige regeling.
De regering wil misbruik van deze regeling aanpakken, vooral als het gaat om vastgoed dat niet voor bedrijfsactiviteiten wordt gebruikt.
Het gevolg? Sommige eigendommen zullen in de toekomst niet meer tegen gunstige tarieven geschonken of geërfd kunnen worden.
Bezit jouw bedrijf ook vastgoed? Dan is het raadzaam om je planning hierop af te stemmen.
Verbetering in zicht
Aanpassing van de erfbelasting
De erfbelasting wordt hervormd en verlaagd, met een focus op kleinere en middelgrote erfenissen. Dit geldt zowel voor kinderen, partners als andere nabestaanden. De exacte invulling van de nieuwe tarieven is nog in de maak. Het staat wel al vast dat dit vanaf 2026 zal ingaan.
Lagere registratierechten bij woningkoop
Wie een woning koopt om zelf in te wonen, betaalt nu 3% registratierechten. Dit percentage wordt vanaf 1 januari 2025 verlaagd naar 2%. Kopers die nu een compromis ondertekenen en binnen vier maanden de akte laten passeren, kunnen al profiteren van dit lagere tarief. Let wel: check eerst de voorwaarden om zeker te zijn dat je hiervoor in aanmerking komt. Lees hier meer over de registratierechten en andere fiscale voordelen.
Vraag tijdig advies om te weten waarvoor je nu best al actie onderneemt. Contacteer ons op leven@solvas.be.