Loading color scheme

Een storm kan je niet beperken, schade wel

In ons land is het weer een dankbaar onderwerp. Met de seizoenen en de grote verschillen daartussen is het nooit saai. Maar het weer brengt ook risico’s met zich mee. Zeker storm- en hagelbuien zorgen vaak voor grote overlast. En voor schade. Een storm kan je niet beperken, maar stormschade wel. Lees hier hoe dit te doen en wat te doen als er toch schade is.

Storm: grote verschillen in locatie en seizoen

Hoewel België een klein land is, zijn er grote verschillen in het weer. Zeker voor storm maakt het een groot verschil waar je je in België bevindt. Zeker op plaatsen waar weinig obstakels zijn, komen stormen vaker voor. Aan de kust zijn er dus meer stormen dan in het binnenland. Een zware storm van windkracht 10 is boven land niet gebruikelijk.

Maar ook per seizoen zijn de verschillen groot. De meeste stormen komen voor in de herfst en in de winter. Dan zijn de temperatuurverschillen het grootst en ontstaat een storm makkelijker. Toch kan het ook in de zomer stormen. Het gevaar is dan vooral dat ze plotseling ontstaan en daarom juist veel overlast veroorzaken. 

Tips om stormschade te voorkomen 

Uiteraard kan je niet altijd alle stormschade voorkomen. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je wel eventuele schade beperken. Met deze tips helpen wij je vast op weg: 

  1. Sluit ramen en deuren en zorg dat ze goed dicht zijn. 
  1. Reinig jaarlijks jouw dakgoten
  1. Controleer losse onderdelen van jouw gebouwen, zoals zonneweringen en rolluiken. Rol ze op en controleer ook de bevestigingen. 
  1. Laat losse spullen niet buiten staan. Kunnen de spullen niet naar binnen? Veranker ze dan zoveel mogelijk en zorg dat ze niet kunnen wegwaaien. 
  1. Zorg dat de daken regelmatig gecontroleerd Denk daarbij aan de dakbedekking, de goten, dakpannen en grind dat gelijkmatig verdeeld is. 
  1. Staan er bomen rond je bedrijf of woning? Kijk dan of die bestand zijn tegen een storm. Verwijder overhangende takken en verwijder ongezonde delen. 
  1. Als er effectief sprake is van onweer: trek de stekker uit van elektrische toestellen. 
  1. Zorg dat je huisdieren binnen

Toch stormschade?

Ontstaat er toch schade door een storm? Bekijk dan hoe groot de schade is.

Zie je instabiliteit en kans op instorten? Bel dan het noodnummer 1722 als deze ingeschakeld is of 112 voor de brandweer. Zij beveiligen de situatie zelf en schakelen eventueel bedrijven in om meer schade te voorkomen.

Kleinere schades kan je soms zelf repareren. Of je kan noodmaatregelen nemen. Zorg dat je daarvoor materiaal op voorraad hebt. Denk bijvoorbeeld aan een voorraad glas voor het geval er een breekt. Of nog beter: platen om fragiele ramen mee te bedekken als er storm voorspeld wordt.

En vergeet vooral niet de schade te melden bij jouw makelaar. Jouw dossierbeheerder bij Solvas brengt alles voor jou in orde. Contacteer ons nu.