Nieuws
De Vlaamse regering is beknibbelziek. Solvas steunt KMO's!
Na de cultuursector hebben nu ook de KMO’s het vlaggen. De Vlaamse regering gaat snoeien in de KMO-portefeuille, een steunmaatregel voor kleine en middelgrote bedrijven die investeren in opleiding en coaching van hun personeel.
In 2020 steekt 23 miljoen euro minder in die portefeuille. Eén derde van het budget. Een bizarre besparingsmaatregel, als je weet dat in 2017 nog 60.000 ondernemingen een beroep deden op die steun en op die manier gebruik maakten van meer dan 150.000 erkende opleidingen. Neem daar een derde van af: dan vallen volgend jaar 20.000 ondernemingen uit de boot en 50.000 opleidingen weg. Een rekensommetje dat misschien net iets te simpel is. Maar toch…
Moeten opleidingen spirituele (ayurvedische) voetmassage of lessenreeksen feng shui (een eeuwenoude Chinese levenskunst) wel op staatsteun kunnen rekenen? Het is een discussie die al even speelt. Als het een KMO vooruit helpt moet - alle gekheid op een stokje - zelfs een Thaise massage met een happy ending kunnen. Uiteraard moeten misbruiken uit het systeem gebannen. Natuurlijk dienen opleidingssubsidies niet om verlieslatende bedrijven langer te helpen overleven. Maar die nieuwe besparingsmaatregel zal hard inhakken op heel wat prima draaiende bedrijven. Eenmanszaken en kleine KMO’s die de subsidies het hardst nodig hadden om sneller te kunnen professionaliseren, worden het grootste slachtoffer.
Vandaar… Deze oproep.
Beste dames en heren van de Vlaamse regering, pak alstublieft de oorzaken van misbruiken aan in plaats van op alles en nog wat te beknibbelen en te besparen Doe iets aan die regelneverij. Maak komaf met die moordend moeilijke administratie. Vereenvoudig. Zodat wij ons volledig kunnen focussen op waar we goed in zijn. Ondernemen, mensen aan de slag helpen, zorgen voor welvaart en vooruitgang. Doe jullie job, zodat wij de onze goed kunnen doen.
Eerst de cultuursector, nu de KMO’s, who’s next: de werklozen? Gaat de federale regering straks ook de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd? Zorg dan eerst dat langdurige werklozen aan de slag kunnen. Zorg voor gepaste begeleiding, voor voldoende trajecten op maat, investeer… in mensen.
Subsidies of niet: bij Solvas - waar we op zes jaar tijd van 10 naar 40 medewerkers groeiden - geloven we dat investeren in medewerkers, vorming en zelfontplooiing loont. Onze Solvas University stoomt startende personeelsleden klaar voor het grote werk, maar helpt ook onze ervaren werknemers om zich permanent te blijven vervolmaken, mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen en verder te professionaliseren.
Een competente, goed gevormde medewerker kan alles aan, zit goed in zijn vel, is gemotiveerd en streeft naar de tevredenheid van de klanten. Op die manier dragen ze bij tot het succes van Solvas. Sterke medewerkers leiden tot sterke KMO’s. En sterke bedrijven tot een sterk Vlaanderen. Vlaanderen wil een topregio worden in Europa: dan verdienen KMO’s alle mogelijke steun. Anders zouden we voor die beknibbelwoede en besparingsdrang wel eens een heel hoge prijs kunnen betalen.
Dominique Willems, CEO Solvas