Vraag 2. Wat is belangrijk bij het tweedehands kopen van een voertuig?

Als u graag tweedehands een voertuig went te kopen, zijn er verschillende zaken waar u beter op let. U kunt een tweedehands voertuig kopen bij een particulier of bij een professionele autohandelaar/garagist.

Wij raden u altijd aan om dit via een autohandelaar of garagist te doen omdat dit vakmensen zijn die weten wat ze u verkopen. Daarbovenop zijn zij verplicht u een waarborg te geven van minstens één jaar. Dat is het grote verschil met particuliere verkoop: u kan de wagen meestal aan een lagere prijs kopen, maar zij kunnen u geen garantie bieden.

Welke keuze u ook maakt, zorg er zeker voor dat u het voertuig grondig controleert. Sommige gebreken zijn niet duidelijk tijdens de verplichte keuring maar hebben zeker wel een invloed op de staat van de wagen en dus ook de vraagprijs. Het gaat vooral om zaken zoals de betrokkenheid bij een ongeval, roestplekken,...

Als u beslist over te gaat tot aankoop, moet u steeds een aantal documenten overhandigd krijgen. U moet de originele factuur krijgen. Indien u de auto koopt bij een professionele handelaar, maakt deze ook nog een nieuwe factuur op. Op de factuur moeten volgende zaken staan: datum aankoop, namen en adressen van vorige (ver)kopers, prijs en betalingsvoorwaarden, kenmerken van de wagen (bv. merk, type, bouwjaar, chassisnummer, kilometerstand op de teller, overnameprijs, leveringsdatum,...). Daarnaast is er nog het roze formulier, dit is een aanvraag tot inschrijving van een voertuig, samen met een attest van technische controle, het keuringsattest, het gelijkvormigheidsattest, het tweedehandsrapport na keuring en de CAR-PASS waarop de kilometerstand van het voertuig staat.

Als u de auto bij een particulier koopt, hoeft u geen BTW te betalen. Bij een professionele verkoper, zal u 21% BTW betalen of zal de BTW berekend worden op de winstmarge van de verkoper. Naast de BTW moet u uiteraard nog een aantal andere wettelijke heffingen betalen, zoals uw verkeersbelasting. Na de aankoop moet u uw voertuig inschrijven. Wij kunnen u hier gerust bij helpen, dus geef ons zeker een seintje op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 09 372 56 63.