VAPZ

Bouw bovenop uw wettelijk pensioen een aanvullend pensioenkapitaal op en betaal tegelijk minder belastingen en minder sociale bijdragen.


Soepel bouwen aan uw pensioen

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt u als zelfstandige de mogelijkheid om bovenop uw wettelijk pensioen op een fiscaalvriendelijke manier een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. U realiseert niet enkel een fikse belastingbesparing, maar betaalt tevens minder sociale bijdragen.

Dankzij het VAPZ kunt u voor een interessante aanvulling van uw wettelijk pensioen zorgen. Tegelijk creëert u een bijkomend kapitaal voor uw naaste familie wanneer u zou overlijden. Het VAPZ is bovendien fiscaal bijzonder interessant. De betalingen voor het VAPZ zijn net als de wettelijke sociale bijdrage integraal aftrekbaar als beroepskost.


Soepele formule

U kunt volledig vrij beslissen over het bedrag en de regelmaat van de premiebetalingen. U opteert voor een vast door u gekozen premiebedrag of voor een vast percentage op uw netto belastbaar bedrijfsinkomen (NBI). Ook op het moment van pensionering (of voortijdig overlijden) is het VAPZ zeer soepel: ofwel opteert u om de opgebouwde pensioenreserve in één keer op te nemen, ofwel kiest u om het pensioenkapitaal om te zetten in een levenslang inkomen.


Niet voor iedereen

Het VAPZ is niet voor elke bedrijfsleider interessant. Voor zelfstandigen met een vennootschap moet eerst worden berekend of het VAPZ in hun specifieke situatie méér fiscaal voordeel oplevert dan pensioenopbouw via een groepsverzekering. Soms kan een combinatie van beide systemen de meest interessante oplossing zijn.

Solvas heeft bijzonder veel ervaring met het VAPZ en verleent u graag advies. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek: 09 372 56 63 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..