Geen klein en groot beschrijf meer

De Vlaamse regering heeft beslist dat de registratierechten op de aankoop van een gezinswoning niet meer 5 of 10% bedragen, maar voortaan 7%. Het onderscheid wordt dus afgeschaft.

Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet naast de aankoopsom ook nog registratiebelasting betalen. Dat was standaard groot beschrijf: 10%. Voor de aankoop van een bescheiden woning kon men een verminderd tarief krijgen, namelijk klein beschrijf: 5%. Door de nieuwe regeling wordt er dus geen onderscheid meer gemaakt op basis van het kadastraal inkomen.

Iedereen zal vanaf nu 7% registratierechten betalen. Voor kleinere woningen die minder dan €200.000 kosten, is er een compensatie voorzien. Wie een tweede huis of bedrijfs-/kantoorgebouw koopt zal wel nog 10% moeten betalen.

Bent u op zoek naar een woning of wenst te te verhuren/verkopen? Neem contact op met Laurens via laurens@solvas.be of 09 376 08 58.

Laurens Van Laeke
Vastgoed

Bron: VTM Nieuws, 2017. Klein en groot beschrijf afgelast. Stijn Defoirdt. Retrieved from: https://nieuws.vtm.be/politiek/klein-en-groot-beschrijf-afgeschaft